MASALAH KEWANGAN PUNCA PRESTASI KERJA MEROSOT | BAHAGIAN KAUNSELING UPM
» ARTIKEL » MASALAH KEWANGAN PUNCA PRESTASI KERJA MEROSOT

MASALAH KEWANGAN PUNCA PRESTASI KERJA MEROSOT

Penulis : Mohamad Ashaari bin Awab K.B,P.A

Masalah kewangan boleh memberi kesan negatif terhadap prestasi kerja seseorang di Malaysia. Ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti tekanan psikologi, ketidakstabilan ekonomi, dan kesukaran untuk memenuhi keperluan asas kehidupan.
Pekerja yang menghadapi masalah kewangan biasanya berasa tertekan dan cemas malah boleh mengganggu tumpuan mereka di tempat kerja. Di samping itu, mereka mungkin terpaksa mencari pekerjaan tambahan atau bekerja lebih keras untuk menampung kekurangan kewangan mereka akhirnya menjejaskan produktiviti kerja.
Ketidakstabilan ekonomi juga boleh mengganggu prestasi kerja seseorang kerana keadaan ekonomi yang buruk boleh menyebabkan syarikat mengurangkan pengeluaran atau membuang pekerja. Ini boleh menyebabkan ketidakpastian dan kebimbangan di tempat kerja yang boleh mengganggu prestasi pekerja.
Akhir sekali, kesukaran untuk memenuhi keperluan asas sara hidup seperti makanan, tempat tinggal dan penjagaan kesihatan boleh menjadi gangguan yang ketara bagi pekerja. Mereka mungkin terpaksa mengalihkan perhatian mereka daripada kerja mereka untuk mencari jalan untuk menangani masalah kewangan mereka.
Untuk menangani isu kewangan yang menjejaskan prestasi kerja di Malaysia, adalah penting bagi pekerja untuk menguruskan kewangan mereka dengan bijak dan berunding dengan pihak yang boleh membantu mereka mendapatkan celik akal dalam isu yang dihadapi seperti kaunselor, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) apabila perlu. Pihak Syarikat atau organisasi juga boleh membantu dengan menyediakan sokongan kewangan dan sumber seperti penyediaan program-program kebajikan pekerja atau sesi latihan berkaitan pengurusan kewangan.

Semoga tip ini memberi manfaat buat semua. Untuk mendapatkan pelbagai maklumat yang menarik, boleh layari laman sesawang rasmi kami di https://bkupm.upm.edu.my/ Juga, bagi mendapatkan program atau aktiviti yang menarik anjuran bersama kami di Bahagian Kaunseling UPM, anda boleh ikuti kami di media sosial facebook, instagram dan TikTok kami.

Tarikh Input: 30/03/2024 | Kemaskini: 30/03/2024 | ayna

SXFCLA4~