EMERGENCY TRAINING FOR INCIDENT ACTION PLAN COUNSELING DIVISION UPM | BAHAGIAN KAUNSELING UPM
» ACTIVITIES » WAMN 2013

Event Title
EMERGENCY TRAINING FOR INCIDENT ACTION PLAN COUNSELING DIVISION UPM
21 Sep 2023 - 21 Sep 2023
Counseling Division UPM
Event Summary
Latihan kebakaran bagi Pelan Tindakan Insiden (IAP) merupakan satu program inisiatif Bahagian Kaunseling UPM berpandukan Pejabat Pengurusan Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan (PPKKP) di UPM yang wajib dilaksanakan oleh kami. Tafsiran latihan kebakaran ini memberikan informasi tentang cara menyelamatkan diri semasa kebakaran bagi pekerja, pelajar dan pelawat. Antara keperluan melaksanakan latihan kebakaran; 1. Pasukan Tindakan Kecemasan [Emergency Response Team (ERT)] memahami peranan jika mengalami sebarang kecemasan/kebakaran yang berlaku. 2. Memberi kesedaran kepada pekerja, pelajar atau pelawat tentang teknik untuk menyelamatkan diri sekiranya berlaku kecemasan/kebakaran. 3. Teknik-teknik mengimplementasikan tatacara pengungsian seperti loceng akan berbunyi berterusan, berlari untuk selamatkan diri dan berkumpul di Assembly Point, ERT membuat semakan dalam senarai nama, laluan kecemasan haruslah diketahui dan diingati oleh pekerja,pelajar dan pelawat. Seterusnya, latihan ini diadakan di bangunan Bahagian Kaunseling UPM adalah untuk menyampaikan teknik-teknik penggunaan pertolongan cemas, pemadam api dan melibatkan perhubungan dengan pihak PTJ yang berwajib. 4. Latihan ini memberi manfaat bagi menyalurkan informasi tentang risiko yang berlaku.

Updated:: 27/09/2023 [ayna]

SXEdRAZ~