AGENSI KAUNSELING DAN PENGURUSAN KREDIT (AKPK) | BAHAGIAN KAUNSELING UPM
» ARTIKEL » AGENSI KAUNSELING DAN PENGURUSAN KREDIT (AKPK)

AGENSI KAUNSELING DAN PENGURUSAN KREDIT (AKPK)

Penulis : Mohamad Ashaari bin Awab K.B,P.A

Dewasa kini ramai mungkin ramai antara kita yang menghadapi isu kewangan seperti hutang, pengurusan kewangan yang tidak efektif, hutang kad kredit dan lain-lain. Atas kesedaran tersebut, penulis ingin berkongsi tentang satu agensi di bawah Bank Negara Malaysia (BNM) yang menyediakan perkhidmatan rundingan dan khidmat nasihat berkaitan kewangan.

Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) adalah agensi yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia untuk memberikan khidmat kaunseling kewangan dan pengurusan kredit kepada individu dan keluarga yang memerlukan bantuan dalam menguruskan hutang mereka.

AKPK menawarkan perkhidmatan kaunseling kewangan, pengurusan hutang, dan latihan kewangan secara percuma kepada orang-orang yang memerlukan bantuan dalam mengatasi masalah kewangan mereka. Agensi ini juga memberi nasihat tentang pengambilan pinjaman atau kredit, semakan keperluan pembayaran balik pinjaman, serta memberi cadangan untuk meningkatkan pengurusan kewangan.

Selain itu, AKPK juga menyediakan program-program latihan kewangan kepada masyarakat untuk membantu mereka meningkatkan kemahiran kewangan dan pengurusan hutang. Program-program ini bertujuan untuk memberi kesedaran tentang perkara-perkara seperti pengurusan hutang, perancangan kewangan, pengurusan risiko, pelaburan, dan lain-lain lagi.

Melalui perkhidmatan yang disediakan oleh AKPK, individu dan keluarga akan dapat menguruskan hutang mereka dengan lebih efektif dan menyelesaikan masalah kewangan mereka dengan cepat dan berkesan. Agensi ini diiktiraf sebagai entiti yang bertanggungjawab dalam membantu rakyat Malaysia mengatasi masalah kewangan mereka dan memberi sumbangan kepada negara dalam usaha mengurangkan kadar hutang yang tidak dapat dipulangkan.

Kesimpulannya, AKPK boleh menjadi perunding anda untuk isu kewangan dan masalah kredit. Walaubagaimanapun, pembaca harus berhati-hati juga kerana kini terdapat ‘scammer’ yang mengambil kesempatan dengan menyamar sebagai wakil AKPK yang kononnya menawarkan khidmat pemudahcara untuk mendapatkan khidmat AKPK. Oleh itu, penulis ingin mencadangkan kepada semua pembaca sekiranya ada kekeliruan, hubungi pihak AKPK secara terus dan untuk warga Universiti Putra Malaysia, anda boleh berhubung dahulu dengan Pegawai Psikologi di Bahagian Kaunseling UPM untuk pencerahan berkaitan.

Tarikh Input: 31/07/2023 | Kemaskini: 31/07/2023 | ayna

SXEcSA4~