PERANCANGAN KERJAYA DEMI MASA DEPAN | BAHAGIAN KAUNSELING UPM
» ARTIKEL » PERANCANGAN KERJAYA DEMI MASA DEPAN

PERANCANGAN KERJAYA DEMI MASA DEPAN

Penulis : Izwana binti Ismail K.B,P.A

Setiap individu perlulah mempunyai perancangan kerjaya yang jelas demi masa depan yang lebih baik. Berikut adalah beberapa panduan untuk membantu anda merancang kerjaya demi masa depan:

1. Tentukan matlamat kerjaya jangka pendek dan jangka panjang: Fikirkan apa yang ingin anda capai dalam kerjaya anda dalam tempoh satu hingga lima tahun dan juga dalam jangka masa yang lebih panjang. Matlamat jangka pendek seperti mendapatkan pengalaman kerja dalam bidang tertentu, sementara matlamat jangka panjang mungkin termasuk menjadi seorang pengurus atau memulakan perniagaan sendiri.

2. Ketahui diri sendiri: Pertimbangkan minat anda, kekuatan, kelemahan dan personaliti untuk menentukan bidang kerjaya yang paling sesuai untuk anda. Ada banyak ujian kerjaya dan personaliti yang boleh membantu anda mengetahui potensi diri.

3. Ketahui syarat-syarat dan keperluan untuk masuk ke bidang kerja yang diminati: Semak keperluan untuk memasuki bidang kerja yang diminati termasuk kelayakan akademik, pengalaman kerja dan kemahiran yang diperlukan.

4. Kembangkan kemahiran anda: Selain keperluan asas, fokus pada pengembangan kemahiran yang diperlukan dalam bidang kerja yang diminati. Pelajaran dan latihan tambahan mungkin diperlukan.

5. Cari mentor: Cari seseorang yang berada dalam bidang kerja yang diminati untuk menjadi mentor anda dan memberikan nasihat serta bimbingan untuk membantu anda mencapai matlamat kerjaya anda.

6. Jangan berhenti belajar: Sekiranya anda telah memulakan kerjaya anda, sentiasalah mencari peluang untuk meningkatkan kemahiran dan pengetahuan anda. Belajar tentang perkembangan terkini dalam industri anda dan terus mengembangkan diri anda.

7. Melihat dan menilai rancangan kerjaya anda: Setiap beberapa tahun, ambil masa untuk meninjau kembali rancangan kerjaya anda dan membuat perubahan jika diperlukan. Perkara yang penting adalah sentiasa membuka minda terhadap peluang baru dan memberikan tumpuan kepada matlamat jangka panjang anda.

Dengan merancang kerjaya dengan bijak, anda akan dapat membuat langkah yang tepat untuk mencapai matlamat kerjaya anda dan menjalani hidup dengan lebih sejahtera di masa depan.

Tarikh Input: 28/04/2023 | Kemaskini: 28/04/2023 | ayna

SXEcRAg~